VVE – tuin

Hortensia

Samen met enkele bewoners van onze flat zit ik in de groencommissie. Omdat wij samen een mooi platform vormen en gezellig met onze vve-tuin bezig willen zijn vormen het uitvoeren van diverse plannen een hechte band met elkaar. Zo werd het idee geboren om wat meer tuin te maken door de strook langs onze flat aan de Middachtenweg wat breder te maken en te voorzien van een pergola.

Een van de plannen is inmiddels gerealiseerd: het verbreden van de border om ruimte te geven aan planten die insecten en vogels aantrekken. Daarvoor moest een rubberen mat onder het gazon worden verwijderd en een vruchtbare laag aarde worden gestort. De ondergrond bestaat echter nog uit veel bouwpuin. De eerste blijvende planten zijn inmiddels aan de grond toevertrouwd en nu maar hopen dat de boel aanslaat. Er komt nog een pergola om de druif en de andere klimplanten wat meer ruimte te geven.

Pergola
De platanen vergen ook onderhoud.
De balkonkant
Stokroos
De tuin aan de kant van de Guntersteinweg

JAARPLANNING werkzaamheden VVE – TUIN

In januari:

Snoeien van de dakplatanen is gebeurd. Kijk voor meer informatie op: https://tuinseizoen.com/dakplataan-snoeien/#:~:text=Om%20je%20dakplataan%20in%20model,alvast%20met%20de%20helft%20in

Tijdig contact opnemen met de gemeente (John Schaaper/Groenbeheer Escamp) om het eiland te onderhouden en de wilgen te knotten. Indien nodig ook de treurwilg en de schietwilg door hun te laten snoeien. Afspreken dat de schietwilg haar huidige hoogte behoudt (tot 3e verdieping) en de treurwilg haar vorm, maar wel aan de opritkant wordt ingekort zodat de lantaarn niet overgroeid raakt.

Tuinwerkzaamheden eerste week van februari

Mogelijk moet er al begonnen worden met wieden.

Oude bladeren van de helleborus wegknippen, zodat de bloemen goed te zien zijn.

Kale plekken van het gazon kunnen in de loop van februari (tijdens een warmere periode) of op de tuin dag van maart, worden ingezaaid.

Uitgebloeide bloemen van de hortensia’s onder de balkons wegknippen. Als het goed is zie je de bladknoppen al. Je knipt tot net boven de bladknoppen.

Daarna knip je een derde van de oude takken tot 10 cm boven de basis van de plant af. Kies altijd voor de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant of kies voor de allerhoogste takken. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan de bloemen.

Je kunt de hortensia ook wat rigoureuzer snoeien als ze erg groot is geworden. Knip daarvoor de helft van de oude takken tot 10 cm boven de basis af. Knip het jaar erna de andere helft, plus eventueel wat al te grote nieuwe scheuten van dit jaar.

Snoeien van de viburnum/sneeuwbal onder de balkons:

Als er niets meer mee te beginnen is, kunnen de struiken ook helemaal teruggesnoeid worden, tot 40-50 centimeter boven de grond. Ze gaan weer uitlopen, maar bloeien dan het eerste jaar niet.

Na de winterbloei, dus mogelijk in februari, maar meestal maart, worden de struiken gesnoeid. De hoge opgaande takken worden helemaal uitgenomen, de struik wordt dus uitgedund. Ook de takken die te veel naar buiten groeien worden tot binnenin de struik weggesnoeid. Ongeveer de helft wordt weggenomen, kijk ook naar de vorm van de struik. Het geeft niet als de struik er daarna wat kaal uitziet, het komt snel goed. Zorg dat ongeveer de helft van de oude takken niet gesnoeid wordt (zie ook hortensia). Schuin afknippen voorkomt dat er water in de tak blijft staan.

Snoeien van de blauwe regen aan de oostgevel:

De gesteltakken (dat zijn de horizontale takken langs de gevel) blijven zitten.

De eenjarige twijgen worden teruggesnoeid op 2 a 3 ogen. Op deze takken gaat de blauwe regen bloeien.

In de zomer, na de bloei: de nieuwe zijscheuten inkorten op ongeveer 6 bladeren. Dit bevordert de bloei volgend jaar.

Heel licht snoeien van de clematis. Dit voorkomt bolvorming. Verder heeft de clematis niet veel verzorging nodig.

De heesters in de plantenbakken van de gemeente snoeien als het niet vriest.

Onze gezellige zithoek