Tuindag 6 april 2024
Zaterdag 6 april werd onze tuin onder handen genomen door een aantal bewoners van onze flat. Zo werden o.a.de openbare plantenbakken voorzien van verse aarde en nieuwe planten. Het onkruid langs de hagen werd verwijderd. Rond 12.30 uur werden de activiteiten gestopt na een lekkere bak koffie.





Hortensia’s eten brood


Samen met enkele bewoners van onze flat zit ik in de groencommissie. Omdat wij samen een mooi platform vormen en gezellig met onze vve-tuin bezig willen zijn vormen het uitvoeren van diverse plannen een hechte band met elkaar. Zo werd het idee geboren om wat meer tuin te maken door de strook langs onze flat aan de Middachtenweg wat breder te maken en te voorzien van een pergola.


Een van de plannen is inmiddels gerealiseerd: het verbreden van de border om ruimte te geven aan planten die insecten en vogels aantrekken. Daarvoor moest een rubberen mat onder het gazon worden verwijderd en een vruchtbare laag aarde worden gestort. De ondergrond bestaat echter nog uit veel bouwpuin. De eerste blijvende planten zijn inmiddels aan de grond toevertrouwd en nu maar hopen dat de boel aanslaat. Er komt nog een pergola om de druif en de andere klimplanten wat meer ruimte te geven.






PLANNING werkzaamheden VVE – TUIN ( per 1-3-25)
In januari:
Snoeien van de dakplatanen is gebeurd. Kijk voor meer informatie op:
Het snoeien van een dakplataan
Tijdig contact opnemen met de gemeente ( John Schaaper/Groenbeheer Escamp) om het eiland te onderhouden en de wilgen te knotten. Indien nodig ook de treurwilg en de schietwilg door hun te laten snoeien. Afspreken dat de schietwilg haar huidige hoogte behoudt (tot 3e verdieping) en de treurwilg haar vorm, maar wel aan de opritkant wordt ingekort zodat de lantaarn niet overgroeid raakt.
Tuinwerkzaamheden eerste week van februari
Mogelijk moet er al begonnen worden met wieden.
Oude bladeren van de helleborus wegknippen, zodat de bloemen goed te zien zijn.
Kale plekken van het gazon kunnen in de loop van februari (tijdens een warmere periode) of op een woensdag in maart, worden ingezaaid.
Uitgebloeide bloemen van de hortensia’s onder de balkons wegknippen. Als het goed is zie je de bladknoppen al. Je knipt tot net boven de bladknoppen.
Daarna knip je een derde van de oude takken tot 10 cm boven de basis van de plant af. Kies altijd voor de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant of kies voor de allerhoogste takken. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan de bloemen.
Je kunt de hortensia ook wat rigoureuzer snoeien als ze erg groot is geworden. Knip daarvoor de helft van de oude takken tot 10 cm boven de basis af. Knip het jaar erna de andere helft, plus eventueel wat al te grote nieuwe scheuten van dit jaar.
Snoeien van de viburnum/sneeuwbal onder de balkons:
Als er niets meer mee te beginnen is, kunnen de struiken ook helemaal teruggesnoeid worden, tot 40-50 centimeter boven de grond. Ze gaan weer uitlopen, maar bloeien dan het eerste jaar niet.
Na de winterbloei, dus mogelijk in februari, maar meestal maart, worden de struiken gesnoeid. De hoge opgaande takken worden helemaal uitgenomen, de struik wordt dus uitgedund. Ook de takken die te veel naar buiten groeien worden tot binnenin de struik weggesnoeid. Ongeveer de helft wordt weggenomen, kijk ook naar de vorm van de struik. Het geeft niet als de struik er daarna wat kaal uitziet, het komt snel goed. Zorg dat ongeveer de helft van de oude takken niet gesnoeid wordt (zie ook hortensia). Schuin afknippen voorkomt dat er water in de tak blijft staan.
Snoeien van de blauwe regen aan de oostgevel:
De gesteltakken (dat zijn de horizontale takken langs de gevel) blijven zitten.
De eenjarige twijgen worden teruggesnoeid op 2 a 3 ogen. Op deze takken gaat de blauwe regen bloeien.
In de zomer, na de bloei: de nieuwe zijscheuten inkorten op ongeveer 6 bladeren. Dit bevordert de bloei volgend jaar.
Heel licht snoeien van de clematis. Dit voorkomt bolvorming. Verder heeft de clematis niet veel verzorging nodig.
De heesters in de plantenbakken van de gemeente snoeien als het niet vriest.
Tuinwerkzaamheden eerste week van maart
Sproei installatie begin maart aanzetten. Bert #173.
Er zal onkruid groeien onder de balkons. Wieden dus. Ook gewenste doch uitlopende bodemplanten in toom houden. Let ook op de rand van het gras. Verwijder ook het onkruid onder de loopmatten. Zet de matten tegen de muur en haal de schoffel er doorheen.
Snoeien van de vlinderstruik kan mogelijk al in de eerste week van maart als het niet te koud is. Het kan ook in de eerste week van april als de eerste groeischeuten te zien zijn. Lekker kort afknippen: zo’n 30 cm boven de grond. Afknippen vlak boven een groeischeut. Schuin afknippen voorkomt dat er water in de tak blijft staan. Het ziet er kaal uit, maar het komt goed.
Plantenbakken met kruiden langs de gevel verzorgen.
Het gazon lucht geven door de vilt laag weg te harken. Eventueel verticuteren. Bemesten.

Tuinwerkzaamheden eerste week van april
Onkruid onder de balkons en langs de oostgevel wieden. Verlept blad van de helleborus wegnemen.
Indien nodigde grasrand onder de balkons afsteken. Idem achter de banken.
Hortensia’s bemesten.
Snoeien van de lavendel als er geen nachtvorst meer is. Anders wat later in april of eventueel nog op een woensdag in mei maar waarschijnlijk loopt de plant dan al uit.
Onze lavendel is vervangen door enkele jongere planten. Bekijken wat deze planten gaan doen.
De taxushaag zou gesnoeid kunnen worden. Tot nu toe werd dat alleen in augustus gedaan.
Plantenbakken van de gemeente wieden, eventueel beplanten met violen (budget Gulden Klinker) of andere borderbeplanting.
De compostbak leegmaken en indien nodig de compost omkeren. Ook regelmatig natmaken om het composteren te bevorderen.
Tuinwerkzaamheden eerste week van mei
De nieuwe uitlopers van de dakplatanen vlechten om tot de vorming van een schaduwdak te komen.
Als er zaden zijn (acties, cadeaus), kunnen deze direct in de volle grond gezaaid worden. Eventueel al zaden voor zaaien op het balkon in potten (zonnebloemen) en daarna uitzetten in de borders.
Het onkruid onder de balkonrand wieden.
Langs de oprit verlepte bladeren van de voorjaarsbloeiers wegknippen en wieden.
De hoek achter de banken bijwerken: graspollen uitsteken, wieden, eventueel opnieuw beplanten met bodembedekkers.
Uitlopers van de blauwe regen de goede kant op leiden (rondom de gesteltakken of om de spandraden).
Tuinwerkzaamheden eerste week van juni

Nogmaals de nieuwe uitlopers van de dak platanen vlechten.


In de zomer – bij 25°C of hoger of langdurige droogte – moeten de plantenbakken van de gemeente langs de Guntersteinweg en de Kenenburgstraat eigenlijk 1 keer per week water krijgen. Dat water kan uit de vijver gehaald worden met onze gieters (let op: dat is wel een redelijk sportief gebeuren vanwege het vrij steile talud).
Uitgebloeide bloemen verwijderen.
Onder het balkon, achter de banken en aan de oostgevel wieden. Zo nodig ook langs de oprit.
Tuinwerkzaamheden eerste week van juli
Nieuwe uitlopers van de druif kunnen tot op het vierde blad gesnoeid worden. Je kunt de helft van alle trosjes verwijderen voor een betere oogst (grotere druiven). Eén trosje per tak is de richtlijn. De trosjes die blijven hangen kunnen gekrent worden: de kleinste druifjes haal je weg zodat de andere druiven aan de tros meer ruimte krijgen om te groeien.
Uitgebloeide bloemen verwijderen.
Onder het balkon, achter de banken, aan de oostgevel en langs de oprit wieden.
Aan de Guntersteinweg, Middachtenweg aan de straatkant onder de heg wieden en ook langs de vijverkant.
Na de bloei van de blauwe regen kunnen de nieuwe zijscheuten ingekort worden op ongeveer 6 bladeren. Dit bevordert de bloei van volgend jaar.
Plantenbakken van de gemeente water geven.
Tuinwerkzaamheden eerste week van augustus
Inventariseren hoe iedereen zit met vakantie. Mogelijk wat werkzaamheden afspreken buiten de woensdag om. Eind augustus moet de taxushaag gesnoeid worden. Dit kan gecombineerd worden met een (extra) tuindag, klus dag (vraag de TC) en/of met een barbecue (vraag de Leefbaarheidscommissie).
Water geven, ook plantenbakken van de gemeente
Zo nodig uitlopers van de druif snoeien. Snoeien tot op het vierde blad.
Verwijderen van uitgebloeide bloemen.
Als de blauwe regen zich te veel uitleeft kunnen de nieuwe scheuten ingekort worden. Leid de uitlopers goed langs de horizontale takken.
Bemesten van het gazon.
Tuinwerkzaamheden eerste week van september
Behalve wieden en verwijderen van uitgebloeide bloemen is er niet veel extra’s te doen.
Bij 25°C of hoger of droogte water geven, ook de plantenbakken van de gemeente.
Tuinwerkzaamheden eerste week van oktober
Gras maaien. Het gemaaide gras kan het beste verwijderd worden. Als het bij vochtig, koud weer langer blijft liggen gaat het een luchtdichte laag vormen waardoor het minder goed groeit.
Als er bloembollen zijn verzameld/gekocht kunnen die nu geplant worden.
Tuinwerkzaamheden eerste week van november
Afgevallen blad van het gazon verwijderen. Strooi dat in de border om te composteren.
Start met het maken van afspraken met de gemeente voor het onderhoud van het eiland.
Snoeien van de dak platanen als de bomen hun blad hebben verloren. Vaak is dit in november grotendeels het geval. De gesteltakken (dat zijn de horizontale takken) laten zitten. De opgaande takken worden op 2 of 3 cm gesnoeid.
De druif kan gesnoeid worden als het blad er (grotendeels) af is. De structuur is dan beter zichtbaar. De gesteltakken (de horizontale takken) blijven, de zijtakjes terugsnoeien tot op twee ogen. Wachten tot begin december kan ook. Later snoeien kan leiden tot ‘bloeden’. De sapstroom is dan al op gang.
Laatste keer wieden en de gazonrand afsteken zodat deze er weer netjes bij staat in het voorjaar.
Sproei installatie uitzetten (Bert #173).